Сос "Песто" - Моята Ферма - Близо до Вас!

Сос „Песто“

Автор: Хермина Емирян

[fbsharelike]

Дата: 1.9.2013 г.

Pesto

Едно средно голямо бурканче песто става с:

  • 3 -4 връзки зелен босилек (в зависимост колко са големи).Купи ТУК
  • Една чаена лъжичка без връх морска сол
  • Шепа орехи или бадеми (оригинала е с кедрови ядки, но това не пречи да си играем с ядките),
  • 200 милилитра зехтин
  • 3-4 скилидки чесън, със средна големина – може и малко повече ако обичате. Купи ТУК

 

Всичко това се слага в робот/чопър и се смила на яркозелена паста с консистенцията на малко по-гъста боза.Pesto 2

Слага се буканче и се залива с още малко зехтин – той конервира пастата. Държи се в хладилника. Важно е, за да не почернее босилека да е сух преди да го мелите. Другото е този пръст зехтин, който се слага отгоре преди да се затвори бурканчето. Оригиналната рецепта съдъжа и сирене пармезан, но според мен става вкусно и без него. Той винаги може да се добави непосредствено преди сервиране на паста например. Иначе домат с нашенско българско сирене полято с пестото е мечтание 🙂