Много хора избягват да готвят телешко, понеже ги притеснява да не се получи жилаво или им се струва трудоемко. Това въобще не е вярно. Важно е да изберете качествено, прясно месо, най-добре от млади телета. А рецептата, която ще Ви покажем е лесна и със страхотен и запомнящ се финал.

 

 

 

 

 

Необходими продукти

  • ~700 гр телешко месо
  • 2-3 дюли
  • 2 глави лук
  • 2 домата
  • 2 скилидки чесън
  • 1 1/2 ч.ч. бяло вино
  • 2-3 ч.ч. вода
  • 3-4 стръка мащерка
  • 2 с.л. сладко от боровинки (може да се замени със сини сливи)
  • 2 с.л. масло
  • 2 щипка канела

 

Начин на приготвяне

  • Измийте и подсушете добре телешкото, след което го нарежете на кубчета.
  • В тенджера загрейте олио и запържете месото добре от всички страни.
  • След като месото е равномерно зачервено го извадете и в същата мазнина задушете ситно нарязания лук, чесън и стръкчетата мащерка.
  • Щом лукът поомекне, месото се връща в тенджерата. Добавяте се пасираните или настъргани домати, виното, водата и боровинките и се оставя да ври около час – час и половина.
  • Междувременно нарежете дюлите на полумесеци. В тиган се разтапя маслото и се задушават заедно с канелата за около 15 минути или до получаване на златиста коричка.
  • Малко преди телешкото да е готово, към него се добавят задушените дюли и се оставя да покъкри още 10-15 минути.

Коментар