Токачка е лесна за приготвяне и не изисква дълга предварителна подготовка. Месото има прекрасен наситен вкус и е с аромат на дива птица, освен това е по-бедно на мазнини от обикновените пилета. Ако искате да внесете доза изтънченост на трапезата, но и не искате да прекарате деня в суетене около фурната, то рецептата за токачка по италиански е идеалния избор – лесна, здравословна и неповторимо вкусна.

 

 

 

 

Необходими продукти

  • 1 средно голяма токачка ~ 1,5 кг
  • 1 лимон
  • 1-2 глави лук нарязан на ситно
  • 2 моркова нарязани на кубчета
  • 80 гр прошуто (може да замените с пушен бекон)
  • 50 гр масло
  • 1-2 стръка пресен розмарин
  • 1-2 скилидки чесън.
  • 1 ч. ч. вино Марсала

Начин на приготвяне

  • Токачката се измива добре от вътре и отвън. Ключово за рецептата е птицата да бъде много добре подсушена с домакинска хартия. След което се осолява на вкус и може да се овкуси и с черен пипер/
  • Лимонът се измива и се разрязва на две и двете части се поставят във вътрешността на птицата.
  • Токачката се слага в гювеч или дълбок съд от закалено стъкло, залива се със зехтина и се похлупва, а ако съда няма капак се покрива с фолио. Пече се на загрята на 200 градуса фурна за около час, после капака или фолиото се отстранява и се запича до златисто.
  • Междувременно маслото се загрява в тиган и морковите и лука се задушават за 3-4 минути. Добавя се прошутото и скилидките чесън и се задушава още 1-2 минути.
  • Налива се виното и пресния розмарин и се оставя да къкри, докато течността се редуцира значително.
  • Готовата токачка се сервира гарнирана със задушените зеленчуци смесени със соса от печенето.

По желание може да приготвите и с други зеленчуци.

Коментар