С тази рецепта искаме да разсеем някои заблуди. Готвенето на дивеч не винаги е трудно, а още по-малко е само за професионални готвачи. И Вие може да зашеметите с една семпла и лесна, но неустоима рецепта за токачка с лимонов сос.

Токачката е птица с много диетично месо и с вкус, наподобяващ повече дивечово, отколкото пилешко. Перфектната комбинация – лесно за приготвяне месо, същевременно диетично, ароматно и запомнящо се.

 

 

 

Необходими продукти:

  • 1 токачка
  • ~50 гр сланина
  • 1 лимон
  • 1 морков
  • 1 стрък магданоз
  • 1 глава кромид лук
  • 4-5 зърна черен пипер
  • щипка захар
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Токачката се измива добре от вътре и отвън.
  • Поставяме птицата в тенджера, на дъното на която сме сложили нарязаната на ленти сланина, прибавяме лука и моркова, нарязани на кръгчета. Добавяме и черния пипер, захарта.
  • Заливаме с малко вода и печем до омекване.
  • При печенето обръщаме токачката и я поливаме със соса.
  • Изваждаме омекналата токачка.
  • Соса в който е вряла птицата се пасира и се сгъстява ако е необходимо с 1 ч.л. нишесте или брашно.
  • Добавяме настърганата кора от половината лимон и сока от целия лимон.
  • Токачката се порционира и се добавя към сгъстения сос заедно с наситнения магданоз. Вари се още около 10-15 минути.
  • Подреждаме порциите в блюдо и украсяваме с кръгчета от лимон и магданоз.

Коментар