Как да приготвите постна содена питка? - Моята Ферма - Близо до Вас!

Традицията повелява на днешния празник да се приготвя питка и тъй като са пости желателно е да е постна.

Постна содена питка

 

Продукти

Бяло брашно – 500 г
зехтин – 1 с.л.
захар – 1 ч.л.
сол – 1 ч.л.
сода – 1 ч.л.
бакпулвер – 1 ч.л.
оцет – 1 ч.л.
вода – 1 ч.ч. хладка
овесени ядки за поръсване по желание – 1 – 2 с.л.

Приготвяне

Пресявате брашното в купа и добавете към него захарта, солта и зехтина. Угасете содата и бакпулвера в малка купичка с оцета и ги добавете към брашното с хладката вода. Замесете тесто, което да е средно твърдо. Сложете го в намазнена тава, оформете го, покрийте с кърпа и оставете за 30 минути на топло. По желание може да направите кръст, след което намажете със зехтин и поръсете с овесени ядки по желание. Сложете да се пече в загряна на 180 градуса за около 30 минути. Може да проверите готовността с клечка.

Готовата постна содена питка се поръсете с вода и завийте с кърпа.

Весел празник!

Коментар